FAQ
Spørgsmål og svar
Forløb og kontakt
Alle medicinforløb begynder med en ca. 40 minutters forundersøgelse, enten via videokonsultation eller ved fremmøde i Risskov. Under forundersøgelsen vurderes din egnethed til behandlingen, og du får grundig information om forløbet.
Du kan booke en gratis og uforpligtigende forundersøgelse her.
Du kan frit vælge, hvilken kanal du foretrækker at kommunikere med os gennem. Mulighederne er fremmøde, videokonsultation, telefon eller mail. Fremmøde eller videokonsultation skal aftales på forhånd og er obligatorisk ved forundersøgelsen.
Hvis du er i medicinforløb, får du tilknyttet en kontaktsygeplejerske, som du altid kan skrive til. Derudover har vi åben telefontid alle hverdage fra kl. 8.00 – 11.45 på TLF 69173060, hvor en sygeplejerske sidder klar til at besvare spørgsmål eller hjælpe med eventuelle udfordringer.
Oplever du bivirkninger, anbefaler vi, at du ringer, da det ofte giver det mest nuancerede billede af situationen.
Når du er i medicinforløb hos Endolet, er vi din behandlingsansvarlige klinik. Det betyder, at vi styrer din behandling og sørger for, at dine recepter ligger klar på apoteket.
Du har ubegrænset adgang til rådgivning fra vores erfarne sygeplejersker, og hvis der opstår udfordringer, står en af Danmarks mest erfarne speciallæger inden for medicinsk vægttab klar til at hjælpe. Du vælger selv, hvordan du ønsker at kommunikere – enten via fremmøde, videosamtaler, telefon eller mail.
Vægttabsmedicin er et område i konstant udvikling, og vi holder dig løbende opdateret om nye muligheder, her under skift af medicintype, hvis det er relevant for dig.
Nej, det er ikke obligatorisk at have et diætistforløb, når du er i medicinforløb hos Endolet. Vi anbefaler det dog ofte, da en kombination af medicinsk behandling med kostvejledning og vanecoaching kan give de bedste resultater.
Hvis du er medlem af Sygeforsikring “Danmark” eller har en sundhedsforsikring, kan du muligvis få tilskud eller endda et gratis forløb.
Du kan læse mere om diætistforløb her.
Forundersøgelsen har to formål:
- At vurdere, om du er egnet til medicinsk vægttabsbehandling.
- At sikre, at du er velinformeret, så du kan træffe en oplyst beslutning om behandlingen og anvende den forsvarligt.
I praksis betyder det, at vi optager en fuld journal, gennemgår relevant information om behandlingen og giver dig mulighed for at stille spørgsmål.
Recepten er typisk klar på apoteket inden for 1 time efter, at du er godkendt til behandling ved forundersøgelsen og har oprettet abonnement.
Nej, der kræves ingen formel henvisning fra din egen læge. Endolet er en privatklinik uden overenskomst med det offentlige. En del af vores klienter vælger dog at opsøge os efter anbefaling fra deres egen læge.
Ved forundersøgelsen vil du blive spurgt, om vi må sende et korrespondancebrev til din egen læge om behandlingen. Det er helt din egen beslutning, men vi anbefaler generelt, at din læge bliver orienteret.
I de fleste tilfælde er blodprøver ikke nødvendige for at starte medicinsk vægttabsbehandling. Der er heller ikke krav om løbende blodprøvekontrol af fx levertal eller væsketal under behandlingen.
Vi kan dog bestille blodprøver, hvis der er særlige forhold, der gør det relevant. Hvis blodprøver skal tages i forbindelse med forundersøgelsen, opkræves et gebyr på 400 kr.
Hos Endolet får du den højeste ekspertise inden for medicinsk vægttabsbehandling, kombineret med et fleksibelt og tilgængeligt koncept, hvor du har ubegrænset adgang til hjælp, når du har brug for det. Vores abonnementspriser er meget fair og tjener sig ofte selv hjem, da vi sikrer en omkostningseffektiv brug af medicinen.
Nej, vi kan ikke udskrive medicin, hvis du ikke er i forløb hos os, da vi som klinik skal kunne stå inde for den medicinske behandling.
Speciallæge i diabetes og hormonmedicin, Jeppe Skov, er primær ejer, medicinsk ansvarlig og daglig leder af Endolet.
Hvis du ikke aktuelt er i forløb hos os, så har du mulighed for at booke en forundersøgelse eller diætisttid her eller du kan kontakte os på mail@endolet.dk eller TLF 69173060.
Er du allerede i forløb kan du også skrive direkte til din kontaktsygeplejerske samt aftale telefonopkald, videosamtaler eller fremmøder.
Ja, du kan logge ind her på din egen profil og ændre eller aflyse tider.
Medicin og dosering
Vægttabsmedicin bruges til behandling af overvægt og virker ved at reducere kalorieindtaget, øge forbrændingen eller begrænse optagelsen af kalorier fra tarmen.
Den mest effektive behandling i dag er medicin, der dæmper appetitten og hjælper med at spise mindre. Her dominerer GLP-1-baserede præparater som Wegovy og Mounjaro, der tages som en ugentlig injektion.
GLP-1 (Glukagon-Lignende Peptid-1) er et naturligt tarmhormon, der frigives ved måltider. Det sender mæthedssignaler til hjernen og hjælper med at regulere blodsukkeret.
GLP-1-baseret medicin efterligner denne effekt, hvilket reducerer appetitten og fører til vægttab. Oprindeligt blev det udviklet til behandling af type 2-diabetes, men det har vist sig særdeles effektivt til vægttab hos ikke-diabetikere.
Nyere behandlinger kombinerer GLP-1 med andre mekanismer for endnu bedre effekt. Mounjaro kombinerer eksempelvis GLP-1 med GIP (Glukoseafhængigt Insulinotropisk Polypeptid), som også har en appetitdæmpende effekt.
Der er ikke et entydigt svar – valget afhænger af den enkelte. Hos Endolet starter vi oftest med Wegovy, men kan skifte til Mounjaro, hvis der opstår bivirkninger eller vægtstagnation.
Fordele ved Wegovy:
- Velafprøvet med stort erfaringsgrundlag
- Dokumenterede hjerte-kar-fordele
- Lavere medicinudgifter
Fordele ved Mounjaro:
- Større gennemsnitligt vægttab
- Muligvis bedre balance mellem effekt og bivirkninger
Wegovy tages som en ugentlig injektion i underhuden (subkutant) på mave, lår eller overarm. For at undgå irritation anbefales det at variere indstiksstedet fra uge til uge.
Pennen er forfyldt og rækker til fire ugers behandling. Nåle medfølger ved køb.
Ved forundersøgelsen får du instruktion i håndtering og stikketeknik. Hvis du er i tvivl, er du altid velkommen til at kontakte os eller se en vejledningsvideo om korrekt injektion.
Mounjaro tages som en ugentlig injektion i underhuden (subkutant) på mave, lår eller overarm. For at minimere irritation anbefales det at variere indstiksstedet fra uge til uge.
Pennen er forfyldt og rækker til fire ugers behandling, men efter de fire uger vil der stadig være en næsten fuld dosis tilbage i pennen, som ikke kan benyttes. I modsætning til Wegovy medfølger nåle ikke og skal købes separat.
Ved forundersøgelsen får du instruktion i håndtering og stikketeknik. Hvis du er i tvivl, er du altid velkommen til at kontakte os.
Både Wegovy og Mounjaro optrappes gradvist over uger for at mindske risikoen for bivirkninger. Hvis man startede direkte på fuld dosis, ville bivirkningerne for de fleste være så kraftige, at behandlingen ikke kunne gennemføres.
Den generelle anbefaling er at øge dosis hver fjerde uge, indtil man når den officielle vedligeholdelsesdosis. For Wegovy er det 2,4 mg om ugen, mens det for Mounjaro er 5, 10 eller 15 mg om ugen. Hos Endolet arbejder vi med en mere individualiseret tilgang, hvor vi justerer optrapningen efter vægttabets hastighed og graden af bivirkninger. I mange tilfælde er der ikke behov for at nå de højeste doser, hvis den ønskede effekt opnås tidligere i forløbet.
Det er muligt at stoppe med både Wegovy og Mounjaro fra den ene dag til den anden uden akutte bivirkninger. Medicinen vil gradvist forsvinde ud af kroppen over cirka fire uger.
Har man opnået et større vægttab, kan det dog være ekstra udfordrende at fastholde resultatet, hvis medicinen stoppes brat. Sulten kan vende tilbage hurtigt, og risikoen for vægtøgning er stor. Vi anbefaler derfor en gradvis nedtrapning, så der er mulighed for at tilpasse forløbet, hvis sulten bliver for dominerende, og vægten begynder at stige.
En kontrolleret nedtrapning kan reducere risikoen for vægtøgning og yo-yo effekt, men realiteten er, at det for de fleste er svært at fastholde et større vægttab uden medicinsk støtte. Læs mere under FAQ-punktet “Resultater og forventninger”.
Har du glemt en dosis kan du tage den hurtigst muligt indtil 4 dage efter planen, og derefter tage næste dosis som vanligt. Ved større overskridelse end 4 dage skal dosis springes over og næste dosis tages som vanligt. Hvis der går længere end 2 uger mellem to injektion så skal det overvejes om der er behov for dosisreduktion for at undgå bivirkninger. Her anbefaler vi at du ringer til os på TLF 69173060.
Det er vigtigt, at du informerer narkoselægen, hvis du får vægttabsmedicin. Wegovy og Mounjaro forsinker mavetømningen, hvilket kan have betydning, hvis mavesækken ikke er tom ved narkoseindledning.
Vi anbefaler, at du følger narkoselægens anvisninger om eventuel pause med medicinen. Vores erfaring er dog, at et døgn på flydende kost op til fasten ofte har større betydning end en uges medicinpause.
Hvis din dosis udskydes mere end en uge, kan det være nødvendigt at genoptage behandlingen gradvist. I så fald bør du rådføre dig med os for den bedste plan.
Hvis man ønsker at tage mindre end standardstyrken på sin Wegovy- eller Mounjaro-pen, kan dette gøres ved kliktælling. Det er normalt helt unødvendigt, men kan være relevant ved fx midlertidige bivirkninger eller ved genoptagelse efter en kortere pause. Du skal altid inddrage Endolet ved dosisændringer og det er vigtigt at være opmærksom på pennens holdbarhed. Prøv Endolets online kliktæller her.
Det kan ske, at Wegovy eller Mounjaro midlertidigt er i restordre på apoteket. Apoteket kan som regel oplyse, hvornår det forventes at være tilbage på lager eller henvise til et andet apotek, der har det på hylderne.
Hvis du ikke kan skaffe din pen i tide, så kontakt os. Vi kan ofte hjælpe med en recept på en alternativ pen, der er tilgængelig.
Forsyningssituationen vil gradvist blive bedre, efterhånden som Novo Nordisk og Eli Lilly optimerer deres leverancer.
Bivirkninger og sikkerhed
GLP-1-baseret medicin som Wegovy og Mounjaro har en god bivirkningsprofil, men bivirkninger kan forekomme, især i starten af behandlingen. De mest almindelige er mave-tarmgener såsom kvalme, forstoppelse og diarré, som ofte aftager over tid. Hovedpine og træthed kan også opleves, særligt ved opstart.
GLP-1 har været anvendt siden 2005 til behandling af type 2-diabetes og siden 2015 til vægttab. Hvis bivirkningerne bliver for generende, kan det hjælpe at holde dosis stabil i en periode eller reducere dosis.
Når du er i forløb hos Endolet, er du altid velkommen til at drøfte din behandling på tlf. 69 17 30 60.
Mave-tarmgener er den hyppigste bivirkning ved GLP-1-baseret medicin. Bevægeligheden i mave og tarm nedsættes, og appetitten reduceres gennem påvirkning af mæthedscentret i hjernen. Overgangen fra mæthed til kvalme kan være glidende, og behandlingen kan medføre forstoppelse, diarré eller opkast.
Forstoppelse er en særlig udfordring, da den ofte er den underliggende årsag til både diarré og opkast.
For at forebygge forstoppelse anbefales:
- Højt væskeindtag, da GLP-1 kan reducere tørstfornemmelsen
- Fiberrig kost og fysisk aktivitet
- Evt. milde afføringsmidler ved behov (kontakt Endolet for rådgivning)
Hvis diarré eller opkast opstår, er det vigtigt at øge væskeindtaget for at undgå dehydrering. Ved vedvarende symptomer kan det være nødvendigt at nedsætte dosis eller tage en kort pause.
Imodium bør ikke anvendes mod diarré under GLP-1 behandling, da det kan føre til kraftige mavesmerter.
Lever
GLP-1 behandling medfører ikke forhøjede levertal og kan tværtimod have en beskyttende effekt på leveren. Studier har vist, at behandlingen kan forbedre leverenzymer som ALAT og ASAT samt reducere leverfedt, særligt hos personer med metaboliske lidelser.
Galdesten
Overvægt øger risikoen for galdesten og galdestensanfald, og vægttab – særligt hurtigt vægttab – kan forværre denne risiko. I nogle studier er der observeret en øget forekomst af galdestensanfald under GLP-1 behandling, hvilket sandsynligvis skyldes vægttabets effekt på galdeblæren.
GLP-1 påvirker bugspytkirtlen og kan medføre en let stigning i enzymerne amylase og lipase. Dette er en fysiologisk effekt af behandlingen og ikke tegn på bugspytkirtelbetændelse. Derfor giver det ingen mening at tage rutinemæssige blodprøver for disse enzymer.
Bugspytkirtelbetændelse (pankreatitis) er en sjælden, men alvorlig tilstand, der typisk giver kraftige mavesmerter. Ifølge Wegovy’s produktresume er pankreatit observeret hos 0,2 % af patienter i semaglutid-behandling sammenlignet med <0,1 % i placebogruppen. Hvis man oplever kraftige, vedvarende mavesmerter, bør man straks søge læge.
GLP-1 behandling påvirker generelt ikke nyrefunktionen negativt. Studier tyder tværtimod på, at behandlingen kan have gavnlige effekter på nyresundheden, særligt hos personer med type 2-diabetes og kronisk nyresygdom.
I sjældne tilfælde kan hurtigt væsketab, for eksempel ved opkast eller diarré, føre til en midlertidig nedsættelse af nyrefunktionen. Dette skyldes dehydrering, og det er derfor vigtigt at opretholde et tilstrækkeligt væskeindtag for at forebygge nyrepåvirkning.
GLP-1 behandling kan medføre en let stigning i pulsen på omkring 3 slag pr. minut og samtidig en mild sænkning af blodtrykket. Hos personer med tendens til lavt blodtryk kan dette føre til svimmelhed, hvor et tilstrækkeligt væskeindtag er vigtigt.
Flere studier har vist, at GLP-1 medicin er sikkert for hjertet. Senest har SELECT-studiet dokumenteret, at Wegovy reducerer risikoen for blodpropper og andre alvorlige hjerte-kar-sygdomme med 20 % hos personer med overvægt og kendt hjerte-kar-sygdom.
Diabetisk retinopati
Advarslen om diabetisk retinopati (diabetisk nethindesygdom) gælder kun personer med diabetes. Hos personer med eksisterende svær diabetisk retinopati kan et hurtigt fald i blodsukker i sjældne tilfælde forværre tilstanden. Dette skyldes sandsynligvis ikke GLP-1 medicinen i sig selv, men den hurtige forbedring af blodsukkerkontrollen, som kan påvirke nethinden.
NAION
Der har været opmærksomhed på en mulig sammenhæng mellem GLP-1 behandling og NAION, en sjælden øjensygdom, der kan føre til varigt synstab. Kliniske studier med semaglutid har ikke fundet en øget risiko, men nyere danske registerstudier har vist en lav absolut risiko, svarende til ca. 0,2 promille risikoforøgelse per år hos personer med type 2-diabetes.
NAION viser sig typisk som pludseligt, smertefrit synstab på det ene øje. Hvis risikoen er direkte relateret til semaglutid, vil den med stor sandsynlighed være væsentligt lavere ved behandling af overvægt end ved diabetes, da diabetes i sig selv er en risikofaktor for sygdommen.
Den Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har igangsat en undersøgelse af en mulig sammenhæng mellem GLP-1 behandling og NAION efter rapporter om øget forekomst. Internationale sundhedsmyndigheder overvåger fortsat området, men den absolutte risiko vurderes som meget lav.
Personer med svær overvægt har en øget risiko for flere kræftsygdomme, herunder brystkræft og tyktarmskræft. De store vægttab, der ofte opnås med GLP-1 behandling, kan muligvis reducere denne risiko, men der kræves langvarige studier for at dokumentere det.
Risikoen for skjoldbruskkirtelkræft og bugspytkirtelkræft har været et opmærksomhedspunkt ved GLP-1 behandling. Bekymringerne stammer primært fra prækliniske studier og registerstudier, hvor data fra dyreforsøg og databaser har rejst mistanke om en sammenhæng. Kliniske studier med mange tusinde deltagere har dog ikke fundet en øget risiko.
I det femårige SELECT-studie, hvor 17.604 personer blev fulgt, viste semaglutid en god sikkerhedsprofil uden tegn på øget kræftrisiko. Studiet viste også en 19 % reduktion i dødelighed af alle årsager, hvilket understøtter de potentielle sundhedsmæssige fordele ved behandlingen. Meget sjældne kræftformer kan dog ikke udelukkes med sikkerhed, og forskningen fortsætter med at overvåge området.
Der har været debat om en mulig sammenhæng mellem GLP-1 behandling og en øget risiko for selvmordstanker. Den Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har undersøgt dette og konkluderet, at der ikke er fundet en sammenhæng mellem GLP-1 behandling og selvmordstanker eller selvskade. Området overvåges dog fortsat. Læs mere om EMA’s vurdering af GLP-1 og psykiske bivirkninger
Mange oplever ændringer i humør og energi under behandlingen – ofte til det bedre, men i nogle tilfælde også til det værre. Flere faktorer spiller ind, herunder tilvænning til medicinen, vægttab og ændringer i kost og livsstil. Det er vores erfaring, at nogle kan opleve nedsat energi i starten af behandlingen, men at dette ofte efterfølges af øget energi og forbedret humør, når vægttabet stabiliseres, og madro indfinder sig.
GLP-1 behandling stabiliserer blodsukkeret og reducerer især store udsving efter måltider. Behandlingen medfører ingen risiko for lavt blodsukker, medmindre den kombineres med insulin eller visse andre diabetesmediciner.
Flere studier har vist, at GLP-1 behandling kan mindske risikoen for at udvikle type 2-diabetes hos personer med overvægt og forhøjet risiko for sygdommen. Dette skyldes en kombination af vægttab, forbedret insulinudskillelse og øget insulinfølsomhed.
Hovedpine er en relativt almindelig bivirkning ved GLP-1 behandling, især i opstartsfasen. Det er vigtigt at sikre et højt væskeindtag, da selv let dehydrering kan medføre eller forværre hovedpinen. Hvis øget væskeindtag ikke afhjælper hovedpinen, kan man trøste sig med, at den typisk er forbigående og aftager efter nogle uger af behandlingen.
Træthed er en almindelig bivirkning ved GLP-1 behandling, især i opstartsfasen. Trætheden kan sandsynligvis delvist, men ikke udelukkende, forklares ved et reduceret kalorieindtag. Det kan også være en naturlig fysiologisk effekt af GLP-1. På et evolutionært niveau kan det efter et stort måltid signalere behovet for restitution og hvile i hængekøjen frem for aktivitet, som at jagte en løve på savanen. Nogle beskriver trætheden som meget fysisk og overvældende, men den gode nyhed er, at den næsten altid er forbigående og aftager, når kroppen har tilpasset sig behandlingen.
Det er velkendt, at et stort vægttab generelt kan medføre tyndt hår eller hårtab. Typisk forsvinder problemet igen, når vægten stabiliseres, og kalorieunderskuddet ophører.
Hårtab kan således også ses på GLP-1 behandling, men er med al sandsynlighed forbundet med vægttabet og ikke GLP-1 medicinen.
Kost og træning
Nej, men det er vigtigt at spise varieret, være opmærksom på portionsstørrelser og få nok protein. En diætist kan hjælpe dig med at tilpasse kosten til dit vægttab. Læs mere om sund kost med vægttabsmedicin her.
Nej, men en balanceret kost støtter dit vægttab. En diætist kan vejlede dig i at sammensætte en kost, der passer til dine mål. Læs mere om diætistforløb her.
Ja, med måde. GLP-1-medicin dæmper appetitten og kan reducere madstress, så du lettere styrer dine valg og portionsstørrelser. Ingen madvarer er forbudte, det handler alt sammen om mængderne.
Medicinen nedsætter appetitten og kan også ændre dine fødevarepræferencer, så du naturligt vælger sundere alternativer.
Nej, men styrke- og konditionstræning forbedrer din sundhed, understøtter vægttab og hjælper med at bevare muskelmassen. Specielt styrketræning fungerer fantastisk sammen med vægttabsmedicin. Sundhedsstyrelsen anbefaler mindst 30 minutters daglig aktivitet – og styrketræning to gange om ugen.
Som klient hos Endolet får du adgang til Trainn-appen, der skræddersyr et træningsprogram til dig, uanset om du træner hjemme eller i fitnesscenter. Det er din personlige træner i lommeformat. Læs mere om Trainn-appen her.
Ja, du må drikke alkohol, men det anbefales at begrænse indtaget, især under vægttab, da alkohol tilfører unødige kalorier. Vægttabsmedicin kan også mindske lysten til alkohol, så et enkelt glas rødvin kan føles tilstrækkeligt, hvor man tidligere måske ville have drukket mere.
En diætist kan hjælpe dig med at skabe madro, ændre vaner og få struktur på din kost – uanset om dit mål er vægttab, vægtøgning eller noget andet og uanset om du benytter vægttabsmedicin eller ej. Læs mere om diætistforløb her.
Ja, virksomheder og foreninger kan booke en diætist til foredrag eller virksomhedsbesøg. Læs mere her.
Resultater og forventninger
Det afhænger af medicinen og din individuelle respons. I det store kliniske studie STEP 1 med Wegovy oplevede deltagerne et gennemsnitligt vægttab på cirka 15 procent efter 68 ugers behandling, og for dem, der tog medicinen hele perioden, var vægttabet omkring 17 procent. Studier med Mounjaro har vist endnu større effekter med et gennemsnitligt vægttab på op til 22 procent.
Det er individuelt, hvor hurtigt effekten sætter ind, og ved hvilken dosis. De fleste mærker dog hurtigt en mindsket appetit – man springer naturligt anden portion over og undgår mellemmåltider. I starten oplever mange et vægttab på mellem et halvt og et kilo om ugen. Tempoet aftager dog over tid, og vægttabet stabiliseres ofte inden for det første år. Det er en helt naturlig del af forløbet og er ikke et tegn på, at medicinen har mistet sin effekt.
Kroppen opfatter vægttab som en trussel og modarbejder det ved at øge appetitten og sænke forbrændingen – uanset om vægttabet skyldes livsstilsændringer eller medicinsk behandling. Stagnation er derfor ikke et tegn på, at medicinen ikke virker, men en del af kroppens forsvarsmekanisme. At fastholde et stort vægttab er en præstation i sig selv, og her kan medicinen være en vigtig støtte. Det er vigtigt at have realistiske forventninger og vide, at vægttabet vil flade ud på et tidspunkt.
Overvægt er en kronisk tilstand, der kræver en vedvarende indsats. Studier viser, at de fleste hurtigt tager på igen, hvis behandlingen stoppes, da medicinen kun virker, mens man tager den. Hvis man planlægger kun at bruge medicinen kortvarigt, kan det være bedre at undlade opstart for at undgå yo-yo-vægt.
Mange overvejer pauser for at spare penge eller teste, om de kan fastholde vægttabet uden medicin. Desværre viser erfaringen, at vægten ofte begynder at stige igen, så snart behandlingen stoppes. Hvis man vil trappe ned, bør det ske gradvist, så man kan reagere, hvis vægten begynder at stige. Hurtige vægtudsving kan føre til tab af muskelmasse og gøre det sværere at holde vægten stabil på lang sigt.
Ja, det kan du sandsynligvis godt, men du bør tage kontakt til os, hvis du ønsker at starte op igen. Det er vigtigt at undgå store vægtsvingninger, da gentagne vægttab og vægtøgninger kan føre til tab af muskelmasse og gøre det sværere at holde vægten stabil. Samtidig bør opstart ske gradvist efter en længere pause.
Der forskes i nye behandlinger, der kombinerer flere mekanismer for endnu stærkere effekter. Cagrisema fra Novo Nordisk og Retatrutide fra Eli Lilly er blandt de mest lovende og kan potentielt give vægttab på over 25 procent.
Fremtidens vægttabsmedicin vil sandsynligvis blive lettere at anvende – f.eks. som tabletter eller månedlige indsprøjtninger. Samtidig forventes det, at forsyningsproblemerne vil blive løst, og at priserne vil falde, hvilket gør behandlingen mere tilgængelig.
Vores klienter deler deres erfaringer på Trustpilot, hvor du kan læse anmeldelser af vores behandlingsforløb. Du kan finde dem her.
Hvem kan få vægttabsmedicin?
- BMI på mindst 30 eller
- BMI på mindst 27 samt en overvægtsrelateret følgesygdom (fx forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol, knæ- eller hofteproblemer eller søvnapnø)
- Minimumsalder på 18 år (krav hos Endolet og de fleste behandlere)
Disse kriterier gælder ved opstart af behandlingen. Hvis behandlingen er effektiv, og BMI falder under startgrænsen, betyder det ikke, at behandlingen skal stoppes af den grund.
Vægttabsmedicin kan være relevant af mange årsager, men fra et sundhedsperspektiv er gevinsten størst ved højt BMI, æbleformet fedtfordeling og eksisterende eller forhøjet risiko for følgesygdomme.
Der kan være særlige helbredsmæssige forhold, der gør, at vægttabsmedicin ikke er den bedste løsning, selvom man formelt opfylder kriterierne. Ved forundersøgelsen hos Endolet foretager vi altid en grundig individuel vurdering for at sikre, at behandlingen er både sikker og hensigtsmæssig.
Hvis du tidligere har fået foretaget en fedmeoperation som gastric bypass eller gastric sleeve, kan vægttabsmedicin stadig være en mulighed. Selvom disse operationer delvist virker ved at øge kroppens eget GLP-1-respons, viser erfaringen, at de fleste tidligere opererede opnår en lige så god effekt af medicinen som andre.
Hos Endolet behandler vi ikke personer under 18 år. Wegovy er godkendt til brug hos børn og unge fra 12 år og opefter, primært baseret på resultater fra STEP TEENS-studiet. Sundhedsstyrelsen anbefaler dog, at medicinsk vægttabsbehandling for personer under 18 år kun varetages af specialiserede børnelæger.
Der er ingen fast øvre behandlingsgrænse for vægttabsmedicin som Wegovy eller Mounjaro. Ved stigende alder og er vi dog ekstra opmærksomme på om de potentielle sundhedsgevinster står mål med risikoen for bivirkninger. Ved en alder omkring 75 år og højere vil det derfor være en konkret vurdering til forundersøgelsen om vi kan tilbyde behandlingen også selvom de generelle krav er opfyldt. Under et vægttab vil der næsten altid også være et tab af muskelmasse som kan være mere problematisk hos ældre.
Der er begrænset viden om, hvorvidt Wegovy eller Mounjaro påvirker graviditet og amning. Af forsigtighedshensyn må disse præparater derfor ikke benyttes under graviditet eller amning.
Dette kan skabe et dilemma, især hvis vægttabsmedicin bruges for at øge chancen for graviditet eller for at kvalificere sig til et fertilitetsforløb. Anbefalingen er at tage sine forholdsregler og undgå graviditet, indtil mindst to måneder efter stop med Wegovy eller mindst en måned efter stop med Mounjaro.
Både Wegovy og Mounjaro kan anvendes ved type 2-diabetes, men hos Endolet er behandlingsindikationen altid vægttab – vi varetager ikke diabetesbehandling. Medicinen har en gavnlig effekt på blodsukkerreguleringen, men hvis formålet primært er behandling af type 2-diabetes, anbefales Ozempic frem for Wegovy.
Hvis der er en høj risiko for uerkendt type 2-diabetes, bør dette afklares inden opstart.
Wegovy og Mounjaro er ikke officielt godkendt til vægttab ved type 1-diabetes. Overvejes behandlingen alligevel, er det afgørende at inddrage sin vanlige behandler af type 1-diabetes på sygehuset i beslutningen, da det ofte medfører betydelige ændringer i insulinbehovet.
Behandling med GLP-1 baseret vægttabsmedicin er generelt sikker, også ved eksisterende hjerte-kar-sygdom, men bør undgås ved meget svært hjertesvigt.
Wegovy er bedre undersøgt end Mounjaro på dette område. Det store SELECT-studie viste, at risikoen for nye hjerte-kar-hændelser, såsom blodpropper, var 20 % lavere hos dem, der blev behandlet med Wegovy sammenlignet med placebo.
PCOS er ofte forbundet med vægtøgning omkring maven og nedsat insulinfølsomhed, samtidig med at vægttab er ekstra svært – selvom det er den mest effektive behandling. Vægttabsmedicin kan reducere appetitten og gøre vægttab lettere. Selv et mindre vægttab kan forbedre helbredet og øge chancen for graviditet.
Hvis du har colitis ulcerosa eller Morbus Crohn, kan vægttabsmedicin stadig være en mulighed. Hos Endolet kræver vi dog, at sygdommen er i ro, før en eventuel opstart. Vores tolerance for medicinbivirkninger og maveproblemer er lidt lavere end normalt, før vi anbefaler at stoppe behandlingen. Det er en god idé at involvere din sædvanlige behandler af tarmsygdommen i beslutningen om opstart, da der stadig er begrænset data fra kliniske studier i denne patientgruppe.
Du kan stadig være bloddonor, selvom du får Wegovy eller Mounjaro.
Økonomi og betaling
Ja, vi tilbyder én gratis forundersøgelse, som kan bookes her. Dit BMI skal være over 27 ved booking. Bliver du forhindret, forventer vi, at du aflyser i god tid. Er du i tvivl om, hvorvidt du er egnet? Kontakt os gerne inden booking på TLF 69173060.
Et medicinforløb koster 250 kr./måned eller 2.500 kr./år ekskl. medicin. Læs mere her.
Prisen på Wegovy varierer ugentligt. I februar 2025 koster 4 ugers behandling 1.280-2.300 kr., afhængigt af dosis. Se aktuelle priser her.
Prisen på Mounjaro varierer ugentligt. I februar 2025 koster 4 ugers behandling 1.580-4.290 kr., afhængigt af dosis. Se aktuelle priser her.
Der er som udgangspunkt ikke tilskud til vægttabsmedicin i Danmark. Enkelttilskud gives kun i særlige tilfælde til personer med meget højt BMI og livstruende følgesygdomme. Du skal derfor forvente fuld egenbetaling, og i de fleste tilfælde er det ikke relevant at ansøge. Læs mere om tilskud her.
Prisen afhænger af forløbets omfang, eventuelle tilskud fra Sygeforsikring “Danmark” eller en sundhedsforsikring samt, om du samtidigt er i et medicinforløb. Læs mere om priser og tilskud her.
Månedligt abonnement: Betaling trækkes automatisk via registreret betalingskort.
Årspakke (medicinforløb) & diætistforløb: Kan betales via bankoverførsel eller MobilePay.
Hvis du har et abonnement tilknyttet dit betalingskort, skal du selv opdatere kortoplysningerne ved kortskifte for at undgå fejltrækning. Du kan logge ind her og ændre kortoplysninger under din profil.
Hvis systemet ikke kan trække betalingen, skyldes det ofte overtræk, et udløbet kort eller et kortskifte. Systemet forsøger automatisk igen den følgende dag.
- Sørg for, at der er dækning på kontoen, og at kortoplysningerne er opdaterede ved at logge ind her.
- Hvis betalingen mislykkes tre gange i træk, lukkes abonnementet automatisk og skal genoprettes via selvbetjening eller ved kontakt til Endolet.
- Vi forsøger altid at kontakte dig, inden recepter og ordinationer fjernes.
Du kan opsige dit abonnement ved at logge ind her eller kontakte os via mail (mail@endolet.dk) eller telefon (69173060).
Når abonnementet opsiges, fjernes dine ordinationer og recepter, og din adgang til Trainn-appen lukkes.
Læs vores vilkår for medicin- og diætistforløb her.