ENDOLET

Maveballon

Endolet er Danmarks mest erfarne medicinske vægttabsklinik og vi har stor erfaring med maveballoner. I denne artikel kigger vi nærmere på maveballoner, hvordan de virker og om der er bedre alternativer.

Effektivt alternativ til maveballon

Hos Endolet er vi stoppet med at lægge maveballoner. Årsagen er, at vi sammenlignet med medicinsk vægttabsbehandling oplever følgende:

  • Medicinsk behandling giver tilsvarende vægttab
  • Medicinsk behandling er billigere
  • Medicinsk behandling tåles bedre
  • Medicinsk behandling har langt mindre risiko for komplikationer
  • Medicinsk behandling kan bedre fastholde et vægttab
  • Medicinsk behandling giver større kundetilfredshed

Vi tilbyder ikke længere maveballon-operationer hos Endolet og derfor er informationen her på siden om maveballoner, blot til orientering.

Hvad er en maveballon?

En maveballon (gastriball, gastric balloon) er en blød væskefyldt ballon, som placeres i mavesækken med det formål at opnå et vægttab.

Vi benytter Orbera® maveballoner, som er runde bløde balloner af medicinsk testet silikone. De kan fyldes med 400 – 700 ml saltvand, men typisk ca. 500 ml, som svarer nogenlunde til en grapefrugt.

Orbera® maveballoner kan ligge i 6 eller 12 måneder.

Der findes forskellige andre maveballoner på markedet som adskiller sig med hensyn til form, størrelse, behandlingsvarighed, pris, sikkerhedsdata, anlæggelses-procedure og mulighed for volumenjustering.

Billede af maveballon

Vi har valgt Orbera® maveballoner pga. deres veldokumenterede effekt og sikkerhedsprofil, og i det følgende tages udgangspunkt i forholdene omkring denne type maveballon.

Hvordan virker en maveballon?

En maveballon menes at virke via mindst tre forskellige mekanismer.

  • Den fylder i mavesækken og giver derfor mindre plads til mad.
  • Den forsinker mavesækkens tømningshastighed.
  • Den aktiverer mavesækkens strækreceptorer, som signalerer mæthed til hjernen.

Hvordan lægges en maveballon?

En maveballon anbringes i mavesækken ved hjælp af en kikkertprocedure (endoskopi). Ballonen føres gennem munden og spiserøret til mavesækken, hvor den fyldes med sterilt saltvand tilsat et blåt farvestof. Farvestoffet er en ekstra sikkerhed for at man opdager et eventuelt læk fra ballonen (ekstremt sjældent), idet ens urin så vil blive farvet blågrønt.

Før anbringelsen gennemføres en grundig kikkertundersøgelse af spiserør, mavesæk og tolvfingertarm, herved sikres en sikker og korrekt placering af ballonen. Hele forløbet tager omkring 20 minutter og udføres med lokalbedøvelse og beroligende medicin, så du oplever minimalt ubehag. Efter 1-2 timers observation er de fleste klar til at tage hjem.

Hvordan fjernes en maveballon?

Maveballonen fjernes igen ved en ny kikkertprocedure. Ballonen punkteres mens den ligger i maven, væsken suges ud og ballonen fjernes via spiserøret. Varigheden er igen ca. 20 minutter, og som ved anlæggelsen benyttes lokalbedøvelse og en rus for at mindske ubehaget.

Maveballon operation

Hvor stort vægttab giver en maveballon?

Der er god dokumentation for at en maveballon kombineret med et diætistforløb giver et vægttab på 15 – 20 kg eller ca. 15% af den totale kropsvægt. Det endelige vægttab afhænger naturligvis af udgangsvægten samt af ens egen indsats. At få en ballon giver ikke 100 procents garanti for at opnå vægttab, og enkelte vil opleve ikke at tabe sig. Dette skyldes stort set altid at diætistens kostråd ikke følges.

Størstedelen af vægttabet sker indenfor de første 3-4 måneder efter at man har fået sin maveballon. Der er derfor ikke stor forskel på det samlede vægttab om man vælger en 6 eller en 12 måneders ballon. Tolv måneders ballonen betyder dog en længere periode til at indarbejde nye og sunde livsstilsændringer.

Hvem kan få en maveballon?

Behandling med maveballon er en godkendt behandling i Danmark hos voksne med et BMI på 27 eller højere. Det kræver at man er motiveret for livsstilsændringer og er parat til at følge klinikkens og diætistens vejledning. De bedste resultater ses ved et BMI under 40.

Der findes en række tilstande som gør dig uegnet til behandling med en maveballon. Bl.a. tidligere operation på mavesækken eller alvorlig sygdom i nyrer, hjerte, lever eller lunger. Man kan ikke få en maveballon, hvis man samtidig får blodfortyndende medicin, fx hjertemagnyl eller marevan.

Maveballon Lægeudstyr

14 dage med flydende kost

De første 14 dage efter ballonanlæggelsen er en gradvis overgang fra flydende kost til normal mad. Det er vigtigt at man i denne periode ikke går for hurtigt frem med almindelig mad, da det ofte vil føre til kvalme. Efter 14 dage kan man spise almindelig kost ud fra den kostplan man har lagt sammen med diætisten. Enkelte fødevarer, fx pasta, kan have en tendens til at klistre til ballonen. Det er ikke farligt, men kan give lidt dårlig ånde. Ballonen kan skylles ren med en halv liter cola light eller danskvand.

Kræver en maveballon at man tager medicin?

Der skal tages syrehæmmende medicin (pantoprazol) i hele perioden hvor ballonen ligger i maven. Det er for at beskytte maveslimhinden mod irritation og mavesår. I de første dage efter anlæggelsen af ballonen skal desuden tages medicin for at modvirke kvalme. Samlet set koster medicinen for hele perioden ca. 1200 kr før tilskud.

Hvad er bivirkningerne ved en maveballon?

Man skal forvente at den første uge efter ballonanlæggelsen er hård at komme igennem. Ballonen er et fremmedlegeme i mavesækken, som kroppen i starten vil forsøge at skille sig af med. Mange oplever derfor kvalme og ubehag i maven og nogen vil have opkastninger og mavekramper. I langt de fleste tilfælde er generne overstået inden for én uge og kvalmemedicinen hjælper en godt igennem. Vi anbefaler at man tager fri fra arbejde i mindst 4-5 dage efter ballonanlæggelsen. Enkelte vil føle generne så svære, at de ønsker ballonen fjernet før tid.

Er en maveballon farlig?

En maveballon er generelt en sikker behandling med få risici. Der er dog altid en lille risiko forbundet med ethvert indgreb. Det er meget vigtigt at man tager den syrehæmmende medicin i hele perioden, og det er vigtigt at ballonen ikke ligger længere end den er godkendt til. Hvis dette ikke overholdes, er der risiko for mavesår eller punktering af ballonen. En punkteret ballon kommer næsten altid ud med afføringen, men der er beskrevet tilfælde med tarmslyng. Nogen har så svær kvalme/opkastning i de første dage efter ballonen er placeret, at de risikerer dehydrering. Det kan stort set altid afhjælpes med øget opmærksomhed på væskeindtaget samt i de sværeste tilfælde et besøg i vores klinik til væskebehandling i en blodåre.

Vægttab med maveballon

Spørgsmål om maveballoner

Hos Endolet tilbyder vi ikke længere maveballon-operationer og derfor er informationen her på siden om maveballoner, blot til orientering. Vi får dog jævnligt en masse spørgsmål om maveballoner, da vi har stor erfaring med netop denne type operationer og herunder finder du svar på nogle af de spørgsmål vi ofte får.

Kontakt

Endolet
Rolighedsvej 30
8240 Risskov
CVR: 38932314

Telefon: 69173060
(Mandag - fredag 08:00-11:45)

Mail: mail@endolet.dk

Kan vi hjælpe dig?