Spring til indhold

Maveballon

Hos Endolet er vi stoppet med at lægge maveballoner. Årsagen er, at vi sammenlignet med medicinsk behandling oplever følgende:

  • Medicinsk behandling giver tilsvarende vægttab
  • Medicinsk behandling er billigere
  • Medicinsk behandling tåles bedre
  • Medicinsk behandling har langt mindre risiko for komplikationer
  • Medicinsk behandling kan bedre fastholde et vægttab
  • Medicinsk behandling giver større kundetilfredshed

Informationen om maveballoner nedenfor er derfor blot til orientering.

Læs mere om medicinsk vægttab   

Hvad er en maveballon?

En maveballon  (gastriball, gastric balloon) er en blød væskefyldt ballon, som placeres i mavesækken med det formål at opnå et vægttab. Vi benytter Orbera® maveballoner, som er runde bløde balloner af medicinsk testet silikone. De kan fyldes med 400 – 700 ml saltvand, men typisk ca. 500 ml, som svarer nogenlunde til en grapefrugt. Orbera® maveballoner kan ligge i 6 eller 12 måneder. Der findes forskellige andre maveballoner på markedet som adskiller sig med hensyn til form, størrelse, behandlingsvarighed, pris, sikkerhedsdata, anlæggelses-procedure og mulighed for volumenjustering. Vi har valgt Orbera® maveballoner pga. deres veldokumenterede effekt og sikkerhedsprofil, og i det følgende tages udgangspunkt i forholdene omkring denne type maveballon.

Hvordan virker en maveballon?

En maveballon menes at virke via mindst tre forskellige mekanismer.

  1. Den fylder i mavesækken og giver derfor mindre plads til mad.
  2. Den forsinker mavesækkens tømningshastighed.
  3. Den aktiverer mavesækkens strækreceptorer, som signalerer mæthed til hjernen.

 

Hvordan lægges en maveballon?

En maveballon anbringes i mavesækken ved hjælp af en kikkertprocedure (endoskopi). Ballonen føres gennem munden og spiserøret til mavesækken, hvor den fyldes med sterilt saltvand tilsat et blåt farvestof. Farvestoffet er en ekstra sikkerhed for at man opdager et eventuelt læk fra ballonen (ekstremt sjældent), idet ens urin så vil blive farvet blågrønt.

Før anbringelsen gennemføres en grundig kikkertundersøgelse af spiserør, mavesæk og tolvfingertarm, herved sikres en sikker og korrekt placering af ballonen. Hele forløbet tager omkring 20 minutter og udføres med lokalbedøvelse og beroligende medicin, så du oplever minimalt ubehag. Efter 1-2 timers observation er de fleste klar til at tage hjem.

Hvordan fjernes en maveballon?

Maveballonen fjernes igen ved en ny kikkertprocedure. Ballonen punkteres mens den ligger i maven, væsken suges ud og ballonen fjernes via spiserøret. Varigheden er igen ca. 20 minutter, og som ved anlæggelsen benyttes lokalbedøvelse og en rus for at mindske ubehaget.

Hvor stort vægttab giver en maveballon?

Der er god dokumentation for at en maveballon kombineret med et diætistforløb giver et vægttab på 15 – 20 kg eller ca. 15% af den totale kropsvægt. Det endelige vægttab afhænger naturligvis af udgangsvægten samt af ens egen indsats. At få en ballon giver ikke 100 procents garanti for at opnå vægttab, og enkelte vil opleve ikke at tabe sig. Dette skyldes stort set altid at diætistens kostråd ikke følges.

Størstedelen af vægttabet sker indenfor de første 3-4 måneder efter at man har fået sin maveballon. Der er derfor ikke stor forskel på det samlede vægttab om man vælger en 6 eller en 12 måneders ballon. Tolv måneders ballonen betyder dog en længere periode til at indarbejde nye og sunde livsstilsændringer.

Hvem kan få en maveballon?

Behandling med maveballon er en godkendt behandling i Danmark hos voksne med et BMI på 27 eller højere. Det kræver at man er motiveret for livsstilsændringer og er parat til at følge klinikkens og diætistens vejledning. De bedste resultater ses ved et BMI under 40.

Der findes en række tilstande som gør dig uegnet til behandling med en maveballon. Bl.a. tidligere operation på mavesækken eller alvorlig sygdom i nyrer, hjerte, lever eller lunger. Man kan ikke få en maveballon, hvis man samtidig får blodfortyndende medicin, fx hjertemagnyl eller marevan.

14 dage med flydende kost

De første 14 dage efter ballonanlæggelsen er en gradvis overgang fra flydende kost til normal mad. Det er vigtigt at man i denne periode ikke går for hurtigt frem med almindelig mad, da det ofte vil føre til kvalme. Efter 14 dage kan man spise almindelig kost ud fra den kostplan man har lagt sammen med diætisten. Enkelte fødevarer, fx pasta, kan have en tendens til at klistre til ballonen. Det er ikke farligt, men kan give lidt dårlig ånde. Ballonen kan skylles ren med en halv liter cola light eller danskvand.

Kræver en maveballon at man tager medicin?

Der skal tages syrehæmmende medicin (pantoprazol) i hele perioden hvor ballonen ligger i maven. Det er for at beskytte maveslimhinden mod irritation og mavesår. I de første dage efter anlæggelsen af ballonen skal desuden tages medicin for at modvirke kvalme. Samlet set koster medicinen for hele perioden ca. 1200 kr før tilskud.

Hvad er bivirkningerne ved en maveballon?

Man skal forvente at den første uge efter ballonanlæggelsen er hård at komme igennem. Ballonen er et fremmedlegeme i mavesækken, som kroppen i starten vil forsøge at skille sig af med. Mange oplever derfor kvalme og ubehag i maven og nogen vil have opkastninger og mavekramper. I langt de fleste tilfælde er generne overstået inden for én uge og kvalmemedicinen hjælper en godt igennem. Vi anbefaler at man tager fri fra arbejde i mindst 4-5 dage efter ballonanlæggelsen. Enkelte vil føle generne så svære, at de ønsker ballonen fjernet før tid.

Er en maveballon farlig?

En maveballon er generelt en sikker behandling med få risici. Der er dog altid en lille risiko forbundet med ethvert indgreb. Det er meget vigtigt at man tager den syrehæmmende medicin i hele perioden, og det er vigtigt at ballonen ikke ligger længere end den er godkendt til. Hvis dette ikke overholdes, er der risiko for mavesår eller punktering af ballonen. En punkteret ballon kommer næsten altid ud med afføringen, men der er beskrevet tilfælde med tarmslyng. Nogen har så svær kvalme/opkastning i de første dage efter ballonen er placeret, at de risikerer dehydrering. Det kan stort set altid afhjælpes med øget opmærksomhed på væskeindtaget samt i de sværeste tilfælde et besøg i vores klinik til væskebehandling i en blodåre.

 

Spørgsmål og svar

Spørgmål om behandling med maveballon

Er du over 18 år, har et BMI på 27 eller derover og er du motiveret for en sundere livsstil, så er en maveballon måske den rette behandling for dig. En maveballon er dog uegnet ved følgende tilstande: Tidligere fedmekirurgi | Stort spiserørsbrok | Svær hjerte-, nyre-, lever- eller lungesygdom | Graviditet eller amning | Alkohol- eller stofmisbrug
Der er god dokumentation for et gennemsnitligt vægttab på 15-20 kg, når maveballonen kombineres med et diætistforløb. Med den rette motivation er et vægttab på 25 kg ikke en urealistisk målsætning.
De fleste oplever kvalme og ubehag i maven i de første dage efter at ballonen er anlagt. Nogle har også mavekramper og opkastning. Du skal derfor være forberedt på, at den første periode kan være hård at komme igennem. For langt hovedparten er der dog tale om en forbigående tilstand, som typisk er overstået indenfor en uge. Enkelte har så svære gener at ballonen må fjernes før tid.
Alle indgreb er forbundet med en lille risiko for komplikationer. Vores grundige forundersøgelse og forudgående kikkertundersøgelse begrænser denne til et minimum. Skal du have anlagt en maveballon, vil du få både skriftlig og mundtlig information om de risici, der er forbundet med dette.
Vi tilbyder Orbera® (6 måneder) maveballon samt Orbera365™ (12 måneder) maveballon. Du skal vælge 12 måneders ballonen, hvis du gerne vil have en længere periode til at indarbejde den nye livsstil, inden du skal klare dig uden ballon. For begge maveballoner gælder at langt hovedparten af det samlede vægttab sker indenfor de første 3 måneder.
Det er meget individuelt hvor lang tid der går inden du kan genoptage arbejdet. Vi anbefaler, at du tager 4-5 fridage efter anlæggelsen af din maveballon. Herefter vil de fleste være klar til at fungere i en normal hverdag.
De første to uger efter ballonanlæggelsen, skal din krop vænne sig til maveballonen, og du vil gradvist gå fra flydende til normal mad. Herefter kan du spise de fødevarer som du plejer, men du kan ikke spise så store portioner som før. Vores diætister vil sammen med dig lave en kostplan, som du skal følge for at få større vægttab.
Det er ikke forbudt at drikke alkohol, men vi anbefaler, at du undgår at drikke store mængder, så længe du har en maveballon. Alkohol irriterer maveslimhinden og øger risikoen for at udvikle mavesår. Alkohol indeholder desuden mange kalorier og gør det derfor sværere at nå dit mål om vægttab.
Du kan ikke få en maveballon, hvis du er gravid eller ammer. Du må ikke blive gravid, mens du har en maveballon. Vær opmærksom på at et vægttab øger dine chancer for graviditet. Skulle du alligevel blive gravid, skal maveballonen fjernes, da vægttab ikke er ønskelig under en graviditet.
Der er anlagt omkring en kvart million Orbera® maveballoner på verdensplan og punktering af ballonen er en yderst sjælden komplikation. Som en ekstra sikkerhed har vi tilsat væsken i ballonen et ugiftigt farvestof, som ved en punktering farver urinen blå-grøn.

BMI-beregner

Body Mass Index (BMI) kan give dig et mål for, om du er overvægtig. Normalvægtige har et BMI imellem 18,5 og 25 kg/m2.

BMI skalaen er ikke altid helt retvisende og kan derfor ikke erstatte, at du kigger dig selv i spejlet.

Undervægtig

Du er undervægtig. Hvis det er muligt skal du øge dit kalorieindtag. Hvis undervægten er et problem for dig eller hvis du har haft et utilsigtet vægttab, bør du overveje at kontakte din egen læge.

Normal vægt

Dit BMI er normalt. Du bør følge almindelige kostråd og holde dig fysisk aktiv.

Overvægt

Du er let overvægtig. Du er dog ikke kandidat til vægttabsmedicin. Kontakt os hvis du ønsker hjælp til vægttab i form af vejledning, diætist, motion eller psykolog.

Overvægt

Du er overvægtig. For at få et normalt BMI skal du tabe dig mindst [vægttab] kg. Måske er du kandidat til vægttabsmedicin.

Kontakt os hvis du ønsker hjælp til vægttab.

Svær overvægt, fedme-klasse I

Du er svært overvægtig. For at få et normalt BMI skal du tabe dig mindst [vægttab] kg.

Du vil sandsynligvis kunne tilbydes medicinsk hjælp til vægttab.

Kontakt os hvis du ønsker hjælp til vægttab.

Svær overvægt, fedme-klasse II

Du er svært overvægtig. For at få et normalt BMI skal du tabe dig mindst [vægttab] kg.

Du vil sandsynligvis kunne tilbydes medicinsk hjælp til vægttab.

Kontakt os hvis du ønsker hjælp til vægttab.

Ekstrem svær overvægt, fedme-klasse III

Du er meget svært overvægtig. For at få et normalt BMI skal du tabe dig mindst [vægttab] kg.

Vi har god erfaring med at opnå store vægttab med medicinsk behandling. Alternativt er du muligvis kandidat til en egentligt fedmeoperation (gastric bypass eller gastric sleeve), som vi ikke tilbyder. Kontakt os hvis vi skal finde den bedste løsning til dig.

Hyggeligt at møde dig

Kontakt os