Vores behandlinger

Alle forløb starter med en gratis første konsultation hos lægen. Hvis du skal have en maveballon, vil du også få et forløb hos vores diætist. Vi tilbyder fysisk træning og herunder personlig træner. Vægttabsmedicin kan være et supplement til behandlingen med maveballon eller en mulighed for dig der ikke ønsker behandling med en maveballon. Et forløb hos vores psykolog kan være en god ide, hvis du fx. lider af overspisning.

Er det noget for mig?

Hvis du ønsker vægttab og en sundere livsstil, men gerne vil have en hånd til at komme i gang, så kan vi hjælpe.

Er dit BMI 27 eller derover, er du måske kandidat til en maveballon eller til vægttabsmedicin.

Beregn dit BMI   

Første konsultation

Alle forløb starter med en forundersøgelse hos lægen. Her gennemgår vi dine helbredsforhold, og om du har følgesygdomme pga. overvægt.

Vi finder sammen den bedste metode til at nå ambitiøse, men realistiske vægttabsmål.

Behandlingsplanen laves med dig i centrum og tager udgangspunkt i dine ønsker og behov.

Der vil være god tid til at stille spørgsmål og få information om fordele og ulemper ved de forskellige behandlinger.

Maveballon

En Orbera® maveballon anbringes i mavesækken ved hjælp af en kikkert (endoskopi). Ballonen indføres forsigtigt gennem spiserøret til mavesækken, hvor den fyldes med sterilt saltvand til den opnår en størrelse som en grapefrugt.

Anlæggelsen tager ca. 20 minutter inklusiv en forudgående almindelig kikkertundersøgelse. Der gives lokalbedøvelse og beroligende medicin, så du oplever minimalt ubehag. Efter 1-2 timers observation er de fleste klar til at tage hjem.

Ballonen forbliver i mavesækken, hvor den i 6 eller 12 måneder giver en blivende mæthedsfornemmelse. Herefter gentages kikkertundersøgelsen, hvor ballonen tømmes og fjernes.

Bivirkningerne ved behandlingen er generelt få, men du skal forvente, at du i de første dage efter anlæggelsen har kvalme, ubehag i maven og muligvis mavekramper.

Med en Orbera® maveballon og det tilhørende diætistforløb kan du opnå et vægttab på op mod 25 kg.

Læs mere om maveballon   

Diætist

Den kliniske diætist hjælper dig til at opnå nye sunde kostvaner, som skal sikre et blivende vægttab.

Ved første møde laver I sammen en personlig kostplan. Skal du have anlagt en maveballon, vil diætistforløbet selvfølgelig afspejle dette. Ved alle samtaler tilbydes en omfattende krops-analyse for at følge din udvikling.

Vores diætister har alle stor erfaring og fokus på dig og dine mål. Samtalerne holdes hos proaktiv diætist i enten Aarhus C, Risskov eller Silkeborg.

Træning

Motion er vigtigt, uanset om du ønsker velvære, sundhed eller vægttab.

Du kan sagtens træne, selvom du har en maveballon, og du kan starte så snart du føler dig klar til det.

Vi samarbejder med Fit&Sund, som er en landsdækkende kæde, der er kendetegnet ved et kompetent og nærværende personale. Er du interesseret i holdtræning, styrketræning eller måske en personlig træner så kan det arrangeres hos vores diætist.

Medicin

Medicinsk behandling af overvægt er en mulighed, hvis dit BMI er større end 27. Behandlingen skal ses som et supplement til kost og livstilsændringer og giver et ekstra vægttab. Vi tilbyder aktuelt fire præparater, som har forskellig virkemåde og pris (Orlistat, Mysimba, Saxenda og Ozempic).

Hvis du har type 2 diabetes, kan vi ofte optimere din medicinske behandling i forhold til at opnå et vægttab.

Får du vægttabsmedicin, anbefaler vi lægelig opfølgning ca. hver 3. måned.

Psykolog

Nogle overvægtige lider af spiseforstyrrelsen Binge Eating Disorder (overspisning).

Tegn på at du lider af overspisning kan være:

· Du spiser meget mad på kort tid
· Du spiser i hemmelighed
· Du føler skam ved overspisning
· Du oplever mangel på kontrol
· Dine tanker om mad og krop fylder meget
· Du har lavt selvværd eller tendens til depression

Ubehandlet overspisning er ofte forbundet med et dårligere vægttabsforløb. Vi samarbejder med psykologen Inge Vinding, der er specialiseret i overvægt og spiseforstyrrelser. Hvis du lider af overspisning, kan du med fordel kombinere et maveballonforløb med psykologsamtaler og derved få et større og mere blivende vægttab.

Læs mere på www.ingevinding.dk

Spørgsmål og svar

Spørgmål om behandling med maveballon

Er du over 18 år, har et BMI på 27 eller derover og er du motiveret for en sundere livsstil, så er en maveballon måske den rette behandling for dig. En maveballon er dog uegnet ved følgende tilstande: Tidligere fedmekirurgi | Stort spiserørsbrok | Svær hjerte-, nyre-, lever- eller lungesygdom | Graviditet eller amning | Alkohol- eller stofmisbrug
Der er god dokumentation for et gennemsnitligt vægttab på 15-20 kg, når maveballonen kombineres med et diætistforløb. Med den rette motivation er et vægttab på 25 kg ikke en urealistisk målsætning.
De fleste oplever kvalme og ubehag i maven i de første dage efter at ballonen er anlagt. Nogle har også mavekramper og opkastning. Du skal derfor være forberedt på, at den første periode kan være hård at komme igennem. For langt hovedparten er der dog tale om en forbigående tilstand, som typisk er overstået indenfor en uge. Enkelte har så svære gener at ballonen må fjernes før tid.
Alle indgreb er forbundet med en lille risiko for komplikationer. Vores grundige forundersøgelse og forudgående kikkertundersøgelse begrænser denne til et minimum. Skal du have anlagt en maveballon, vil du få både skriftlig og mundtlig information om de risici, der er forbundet med dette.
Vi tilbyder Orbera® (6 måneder) maveballon samt Orbera365™ (12 måneder) maveballon. Du skal vælge 12 måneders ballonen, hvis du gerne vil have en længere periode til at indarbejde den nye livsstil, inden du skal klare dig uden ballon. For begge maveballoner gælder at langt hovedparten af det samlede vægttab sker indenfor de første 3 måneder.
Det er meget individuelt hvor lang tid der går inden du kan genoptage arbejdet. Vi anbefaler, at du tager 4-5 fridage efter anlæggelsen af din maveballon. Herefter vil de fleste være klar til at fungere i en normal hverdag.
De første to uger efter ballonanlæggelsen, skal din krop vænne sig til maveballonen, og du vil gradvist gå fra flydende til normal mad. Herefter kan du spise de fødevarer som du plejer, men du kan ikke spise så store portioner som før. Vores diætister vil sammen med dig lave en kostplan, som du skal følge for at få større vægttab.
Det er ikke forbudt at drikke alkohol, men vi anbefaler, at du undgår at drikke store mængder, så længe du har en maveballon. Alkohol irriterer maveslimhinden og øger risikoen for at udvikle mavesår. Alkohol indeholder desuden mange kalorier og gør det derfor sværere at nå dit mål om vægttab.
Du kan ikke få en maveballon, hvis du er gravid eller ammer. Du må ikke blive gravid, mens du har en maveballon. Vær opmærksom på at et vægttab øger dine chancer for graviditet. Skulle du alligevel blive gravid, skal maveballonen fjernes, da vægttab ikke er ønskelig under en graviditet.
Der er anlagt omkring en kvart million Orbera® maveballoner på verdensplan og punktering af ballonen er en yderst sjælden komplikation. Som en ekstra sikkerhed har vi tilsat væsken i ballonen et ugiftigt farvestof, som ved en punktering farver urinen blå-grøn.

BMI-beregner

Body Mass Index (BMI) kan give dig et mål for, om du er overvægtig. Normalvægtige har et BMI imellem 18,5 og 25 kg/m2.

BMI skalaen er ikke altid helt retvisende og kan derfor ikke erstatte, at du kigger dig selv i spejlet.

Undervægtig

Du er undervægtig. Hvis det er muligt skal du øge dit kalorieindtag. Hvis undervægten er et problem for dig eller hvis du har haft et utilsigtet vægttab, bør du overveje at kontakte din egen læge.

Normal vægt

Dit BMI er normalt. Du bør følge almindelige kostråd og holde dig fysisk aktiv.

Overvægt

Du er let overvægtig. Du er dog ikke kandidat til hverken en mavelballon eller vægttabsmedicin. Kontakt os hvis du ønsker hjælp til vægttab i form af vejledning, diætist, motion eller psykolog.

Overvægt

Du er overvægtig. For at få et normalt BMI skal du tabe dig mindst [vægttab] kg. Måske er du kandidat til en maveballon.

Kontakt os hvis du ønsker hjælp til vægttab.

Svær overvægt, fedme-klasse I

Du er svært overvægtig. For at få et normalt BMI skal du tabe dig mindst [vægttab] kg.

Dit BMI er optimalt i forhold til at opnå en god effekt af en maveballon.

Kontakt os hvis du ønsker hjælp til vægttab.

Svær overvægt, fedme-klasse II

Du er svært overvægtig. For at få et normalt BMI skal du tabe dig mindst [vægttab] kg.

En maveballon er måske den rigtige løsning til dig.

Kontakt os hvis du ønsker hjælp til vægttab.

Ekstrem svær overvægt, fedme-klasse III

Du er meget svært overvægtig. For at få et normalt BMI skal du tabe dig mindst [vægttab] kg.

Det er ikke sikkert, at en maveballon er den rigtige løsning til dig lige nu. Vi har god erfaring med at opnå store vægttab med medicinsk vægttabsbehandling. Alternativt er du måske bedre tjent med en egentligt fedmeoperation (gastric bypass eller gastric sleeve), som vi ikke tilbyder. Kontakt os hvis vi skal finde den bedste løsning til dig.

Hyggeligt at møde dig

Kontakt os